Välsignelsen med smartphones och mobilt internet

Det är inte mycket som inte går att lösa på internet i dagsläget. När man till och med kan deklarera och betala räkningar via internet så känns det som att vi har kommit en lång bit på vägen. En viktig sak i utvecklingen på internet och i smartphones är BankID. BankID är en form av e-legitimation och fungerar som ett sätt för folk att legitimera sig på nätet, via dator eller mobil. Med hjälp av bankID kan man logga in på olika myndigheters webbsidor, så som skatteverkets, och företags webbplatser, så som banken. Där kan man med hjälp av sitt BankID göra banktransaktioner, köpa och sälja värdepapper och man kan via skatteverkets sida deklarera och göra andra viktiga ärenden som man då slipper ringa, beställa papper eller besöka kontoret för att utföra sina ärenden.

En otroligt smart sak som kommit till telefoner är Swish. Det är en app som utvecklats i samarbete mellan Sveriges olika storbanker. Med Swish så registrerar man sitt telefonnummer till sitt bankkonto. Med det kan man sedan skicka och ta emot pengar. Alla överföringar med Swish sker direkt och man skickar till telefonnumret. För att kunna använda swish behöver man ett mobilt BankID och telefonnumret till den man ska skicka till. Personen man skickar till måste naturligtvis ha registrerat sitt telefonnummer till Swish.

En annan bra sak är bankernas egna appar. Om man till exempel har Swedbank så kan man ladda ned deras app till sin telefon och sedan via den appen sköta bankärenden, under förutsättning att man har BankID i telefonen. Man kan föra över pengar mellan sina egna konton, eller till andra. Man kan också handla med värdepapper och andra saker som man vanligtvis behövt en dator till eller ännu längre tillbaka i tiden, behövt använda den osmidiga telefonbanken eller besöka sitt bankkontor.

En annan väldigt smart sak är mobiloperatörernas egna appar. I telias app Mitt Telia kan man gå in och själv ändra saker. Man kan lägga till eller ta bort tjänster på sitt abonnemang, öka datatmängd och mycket annat som man i vanligtvis behöver kontakta supporten eller besöka en butik för att få bukt med. Att slippa åka till butik eller sitta i telefonkö i all oändlighet är värt mycket. Smartphonsen har gjort många aspekter i livet lättare och smidigare.