Förbannelsen med smartphones och mobilt internet

Det är inte bara fördelar med allt vad smartphones och mobilt bredband heter. Som ni säkert redan känner till så har det här med sociala medier tagit en förbannad fart. I och med att var och varannan person har en smartphone med många gigabytes datamängd varje månad så är tillgången till facebook, instagram, twitter och så vidare. För de som inte redan är välbekanta med facebook och liknande så kanske det här inlägget blir svårbegripligt men ett kort försök att som hastigast beskriva vad det är och hur det fungerar ska här göras.

Facebook är ett typ av nätverk där personer skapar ett medlemskonto. Man fyller i personlig information så som namn, bostadsort och lite intressent och annat smått och gått. Man kan sedan försöka att hitta gamla klasskompisar och andra bekanta genom en enkel sökning på namnet. När man hittar bekanta så kan man välja att lägga till dessa i sitt nätverk. På så sätt bygger man sakta men säkert upp ett nätverk med sina bekanta. Om någon i ditt nätverk gör en uppdatering som att skriva något kort om dagens händelser, lägger upp en bild eller något liknande så ser du det i ett nyhetsflöde. Tänk dig en dagstidning där nyhetsrubrikerna uppdateras live. Dessa uppdateringar kan du sedan kommentera och det finns också en knapp som kallas för ”gilla”. Om du klickar på gillaknappen så visar det att du har sett deras inlägg och uppskattar det, men inte har något att kommentera ungefär. Det där tecknet att du uppskattar inlägget är farligt. Människor med bekräftelsebehov blir lätt väldigt beroende av sådant. Det finns personer som kan stå 30 minuter på morgonen för att det perfekta självporträttet ”selfie” och lägga upp på nätet. Sedan kan de spendera största delen av förmiddagen med att sitta och hoppas att många gillar deras bilder. Det här kan låta oskyldigt men sker det flera gånger om dagen så blir det ett skadebeteende. Så pass att det faktiskt har börjat skrivas avhandlingar på fenomenet med facebookberoende och beroende av andra sociala medier.

Eftersom alla populära sociala medier, träffsäkert, har identifierat hur människor kan och vill använda deras tjänster så finns dessa tillgängliga på i stort sett alla mobila enheter. Man ska aldrig behövea vara ifrån deras tjänster. Eller som andra vill uttrycka det, men ska aldrig få bli fri från deras tjänster. Att inte vara fri från att se hur många som gillar bilden man nyss lagt upp när man är ute på en skogspromenad kan bli sjukligt. Att aldrig bli fri från den plingande och/eller vibrerande telefonen i fickan som ger dig en notifikation varje gång någon har gillat eller kommenterat din bild eller ditt inlägg kan bli ett beroende. Alla som har kollat på film hemma i soffan med en någorlunda ung person i dagsläget har säkerligen noterat att denne verkar ha mer fokus på mobilen än på filmen. Det är inget konstigt. Det är så det har blivit nuförtiden. Mobiltelefonen är den viktigaste ägodelen och med hjälp av den kan man alltid vara tillgänglig, aldrig få vara riktigt i fred och man kan också få bränsle på sina destruktiva beroenden och behov.